Thursday, 17 April 2014

Kembara Sirah dan Ibadah - Day 2 Part 1 (Turkish Food & Delight)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang



Entri yang berkaitan :

Day 1 (Part 1)  (Intro, Turkish Arlines & Kota Bursa)

Day 1 (Part 2)  (Laut Marmara,Green Tomb,Green Mosque,Silk & Bursa Bazar) 



Kami hanya satu malam di Kota Bursa dan menetap di Gold 3 Hotel..Kalau korang tanya rate hotel ni, memang kami tak tahu sebab pakej yang kami ambil 'All-in'..kami just bawa duit poket untuk shopping kat sana je..:) 
Sebelum kami ke Istanbul, kami bersarapan dulu di hotel..Hidangan di sini disediakan dalam bentuk bufet..macam macam jenis makanan ada..sampaikan aku tak tahu nak makan apa..takut tersalah ambik hidangan...kang tak kena selera pulak...hihi...



View dari tingkap bilik kami..


Bedroom set...queen n single bed..kami berdua je tapi tak tahulah nape dapat bilik untuk 3 orang :)


arah kiblat..


bath tab..:)


my meal for breakfast...yang leper kaler oren tu cili..aku ingatkan salmon..hehe...


ruang makan.


tengok berita pasal Turki je lah kat sini..:)


roti panas...



buah zaitun


pelbagai jenis jem, cheese dan butter


terung goreng...dapnyerrr..


telur ayam tau bukan telur itik..:)



ni macam telur hancur dicampur dgn carrot..sorry tak boleh nak bagi nama yg lebih tepat sebab semua hidangan kat sini takde 'nametag' hehe..


potatoes


kalau kat malaysia mungkin kita panggil popia tapi kat Turki tak tahu panggil apa...rasanya tak berapa sedap...sedap lagi popia made in Malaysia,,,:)


puff dan roti



sosej


cili apa ek namanya ni?aku pun x tau..hehe..


slice of cheese









manisan


sos pudina


apricot n kismis...memang sangat fresh..


buah tin and olive oil...healthy food..


yang ni aku kurang pasti...manisan rasanya...



selamat tinggal Hotel Gold 3...;'(



Selesai bersarapan, kami bersiap sedia untuk ke Istanbul pula...Sebelum bertolak ke Istanbul, kami dibawa ke Munira iaitu sebuah kedai yang menjual pelbagai jenis Turkish Delight (manisan) dan pelbagai jenis barangan lain..Kami ada jugak la beli manisan untuk di bawa pulang ke Malaysia..Jangan risau, walaupun tempoh nak balik lebih kurang seminggu lagi, manisan yang kita beli akan di packing dan di vakumkan supaya tahan lebih lama...korang wajib beli Turkish delight ni kalau datang Turki...sedap sangat2...i love it very2 much..lagipun mana nak dapat manisan Turki ni selain di Turki...:) korang akan rasa Turkish Delight kali pertama bila korang menaiki Turkish Airlines....:)



Kedai Munira yang menjual pelbagai jenis manisan, kekacang, rempah ratus, safran, olive oil, teh, sabun, sutera dan pelbagai lagi barangan lain...Actually, kedai ni agak mahal sedikit sebab aku rasa kedai ni khas untuk pelancong..so, harganya pun sedikit berbeza..kalau taknak beli kat sini pun takpe sebab kat Grand Bazar atau Spice Bazar jauh lebih murah...


Pelbagai jenis herbal tea...Orang Turki memang suka la herbal tea ni...tapi orang Malaysia takde yang beli aku rasa..sebab tak reti nk minum macam mana...:)


Time ni dia tengah bagi penerangan pasal safran, olive oil dan turkish delight..





macam mashmelow pun ada kan?aku tak try pun yang ni sebab aku rasa mesti manis tahap boleh kena kencing manis punya...



tengok tu, comel tahap gaban manisan dia kan? yang ni pun manis gile kot..





yang ni versi mix..


haa yang ni memang terbaik....korang wajib beli sebab rasanya sedap sangat sangatttt..........aku suggest korang beli manisan yang ada kacang banyak2 kat dalam dia...Turki kan kaya dgn kacang...macam2 kacang ada kat dalam tu...hazelnut, pistachio, almond...sedapnyaaaa......sebaik kat rumah aku ada lagi sikit....sape nak rasa meh la datang rumah sebelum habisss.....hehehe........


Manisan yang paling depan ni disalut dengan safran...sedap sangat...bila kita beli manisan yang banyak kacang, rasa manisnya kuranglah sikit...yang tengah tu rasa lemon and yg merah tu perisa delima....dapnya...dapnya...dapnya....:)



gambar first yang atas tu, kitorang rasa masa dalam flight...kocik je dia bagi time tu...yang dah siap potong punya...buat taik gigi...hehe...memang tak cukup beb...


Pistachio.......fuhhh..dah siap kopek...memang banyak lah aku makan time ni...rasa sampai kenyang...belinya idokk...:P


Rempah ratus



yang ni aku tak try..


korang tanya sikit...dalam tangan aku tu ada apa?? hahaha...kat sini semuanya boleh rasa...


Tapi manisan yang menjadi trademark Turki iaitu Baklava takde dijual di sini...aku pun tak pasti kenapa..rasanya sebab baklava tak tahan  macam Turkish delight kot...Kalau Turkish delight boleh tahan dalam masa 6 bulan kalo di packing vakum..baklava dalam 3 atau 4 hari je..kalau nak tahu baklava sedap ke tak, korang kena rasa jugaklah bila datang Turki..takyah buat balik tapi just makan kat sana...kalau nak buat balik jugak, korang kena beli dekat airport...harganya agak mahal sikitla sebab dijual dalam matawang USD atau Euro...


Safran terbaik di dunia adalah dari Iran..1kg = 20 million USD...perghh mahal gile kot...aku tak beli pun..luas 6 padang bola boleh menghasilkan 1kg safran....Safran ni baik untuk semua jenis penyakit antaranya untuk menyembuhkan penyakit sakit lutut, rabun mata, untuk mencantikkan kulit dan banyak lagi...banyak kelebihan kalau kita amalkan...korang try la google apa kebaikan dia...orang melayu je jarang amalkan...kita just bubuh secubit safran dalam air kosong, ia akan bertukar warna kuning  keemasan macam dalam gelas kat atas tu...



snap gambar dulu sebelum balik...brader yang bagi penerangan tadi tu yang amek gambar kami ni...


ni je lah hasil tangkapan kami di Munira...setengah kilo Turkish Delight, olive oil dan olive oil soap for drry skin like me...hehehe...


Oh Munira, i miss ur Turkish Delight.....huwaaaaa.................



Lebih kurang sejam kami di Munira, kami meneruskan perjalanan ke jeti.. then, kami terus menaiki feri (feri yg sama macam semalam) menuju ke Istanbul..macam biasa kami menikmati angin sepoi sepoi bahasa di luar feri dan mengambil gambar lagi dan lagi..



Turkish lady tengah tunggu nak masuk toilet macam aku jugak...sejuk gile time ni sampai semua orang tak tahan nak terkucil...


ni cafe kat dalam feri tu...


beli roti bukan nak makan sangat pun...nak bagi burung makan je sebenarnya...hehe..



macam biasa.....posing....


posing lagi...


dan lagiii.....ok dah...nanti ada orang bosan...:P


After 70 minutes, kami pun sampai lah ke seberang sana...Perjalanan diteruskan ke Kota Constantinople atau nama femesnya Kota Istanbul......Yeaayyy.....Istanbul kami datang.....Tungguuuuu................. Please be good for us............:)


Sepanjang perjalanan ke Istanbul, aku klik klik kamera tak henti henti...suka sangat tengok bangunan dan pemandangan kat sini...kan best kalau bawak kamera besar....aku guna digital camera je...gambar tak berapa nak sharp sangatlah...












 Bentuk muka bumi di Turki ni kebanyakannya berbukit bukit...dorang tak tarah bukit macam kat Malaysia..selamba je buat rumah walaupun kat lereng2 bukit...








 ni boarder Europe...ok, sekarang kita dah masuk ke Turki bahagian Eropah....



Autumn....cantik kan?bersih je bandar dia...









 suka pulak aku dengan pokok pokok takde daun ni...teksi kat Turki kalernya kuning...









 comel je bas kontot tu...




kat sini pun ada masalah kesesakan lalu lintas jugak..


 kebanyakan orang Turki guna public transport samada tram, teksi atau bas..






 cermin bas ni kotor sebab tu nampak berbintik2..hehe...


Info tentang Teksi Di Turki :
-One taxi is more better than 6 houses in Istanbul..sebab plat registration untuk satu teksi berharga RM461,000.00 (mahal gile kot)
- One taxi plat registration on Europe side and one taxi plat registration on Asia side 
- Pemilik teksi beroleh pendapatan lebih kurang USD 150 untuk satu hari..
- 20km lebih kurang RM65.00...agak mahal sebab minyak RM8.50/liter di Turki..





 bunga tumbuh segar di tepi jalan...masa kitorang kat sana, baru nak start musim bunga....:) kalau pergi Turki time spring lagi menggila aku...


Dolmabahce Palace


 Pintu masuk istana...yang dalam kotak kaca tu, askar betul tau..hehe..



pic from google....clear n cantik sikit...:)

Istana Dolmabahce didirikan adalah untuk menggantikan Istana Topkapi menyebabkan ekonomi Uthmaniyyah terjerat dalam perangkap hutang yang sangat besar..Kos untuk membina istana ini ialah bersamaan dengan 35 juta tan emas di mana 1 tan adalah bersamaan dengan 1000 kg..
Istana ini dibina oleh Sultan Abdul Majid I yang merupakan Sultan Uthmaniyah ke-30 yang memerintah pada 1843-1856 dan seterusnya menempatkan 5 orang sultan berikutnya sehingga tahun 1922..Ia mempunyai keluasan 11.2 hektar, mempunyai 285 kamar, 44 dewan, 6 tempat mandi dan 68 tandas..
Begitulah sikap sikap pemerintah terakhir dinasti Uthmaniyah yang bermewah mewah dengan harta dunia sehinggalah Uthmaniyah terus merosot dan akhirnya dihapuskan secara rasminya pada tahun 1924...











 tram yang menjadi salah satu pengangkutan terpenting di Istanbul...50km = TL2


 tangga colourful macam ni banyak kat sini...




















 - Metrobus di Turki is more trustworthy..

- have their own road (not affected by traffic jammed)..diasingkan dengan laluan kereta, teksi mahupun motorsikal
- 70km = TL3





Sebenarnya banyak info yang aku dapat tentang negara Turki ni...Ali akan bagi explanation tentang sejarah atau budaya orang Turki ni time dalam bas menuju satu tempat ke satu tempat..Tapi ye lah kan, kadang kadang ter'skip' jugak info tu..sebab dia cakap laju sangat..mana sempat je lah aku take note...sebab tu lah banyak gambar dari keterangan...hehehe...aku lupa lah tu...:)



Memandangkan sudah masuk lunch hour, kami terus di bawa ke sebuah restoran yang berhampiran dengan Selat Bosphorus..sebab after lunch kami akan menaiki cruise untuk melihat keindahan dan panorama sekitar Istanbul dari atas cruise..kat restoran ni kami dihidangkan dengan ikan sardin besar dan fresh dari Selat Bosphorus mungkin....:)  Alhamdulillah...akhirnya kami jumpa jugak ikan di Turki ni....hehehe...




Restoran tu dekat dengan jeti cruise ni..


suasana dalam restoran...agak gelap sedikit..


 Roti dan salad....hidangan wajib...:)


 besar kan ikan sardin tu? sedap dan sangat fresh... nasi kat sini macam pulut..:) 


 ni je lah lauk kami...nasib baik ada sambal merah tu..boleh gak la telan..:)


 duk luar ni lagi best sebenarnya....tapi sejuk ya amat...nanti ikan and nasik cepat sejuk..hehe.


 cer tengok kat tepi belah kanan tu?banyak kan batang pancing?


 view dari Restoran Dersaadet


dah kenyang bolehla senyum....



Sementara kitorang makan, Ali pergi solat jumaat kat surau berdekatan..Kami pula akan solat jamak takhir di Sulaymanie Mosque lepas naik cruise nanti....Ingat nak buat dalam satu entri je, tapi macam panjang la pulak...kita sambung next entri la yer...





Sedikit Info tentang Turki : 


Istanbul bahagian Eropah 
- lebih kurang 10 million penduduk
- industrial area
- no green area
- more expensive

Istanbul bahagian Asia
- more green area
- more cheaper

- Di Istanbul, rumah orang Yahudi akan dicat dengan warna merah gelap dan Alfa Romeo melambangkan kereta orang Yahudi
- Terdapat 16 buah Istana Uthmaniyah di Istanbul
- University kerajaan di Istanbul 100 peratus percuma..no need to pay        anything..(lagi bagus dari Malaysia..hehehe jangan marah haa..)
- Perfume yang paling bagus di Turki ialah Roses Perfume...Ini kerana 3 tan  roses menghasilkan 1 liter perfume....bayangkan,..memang pure rose          punya...betapa wanginya......:)









Next Entri : Cruise, Selat Bosphorus dan Suleymanie Mosque




p/s : Perbelanjaan untuk hari kedua di entri seterusnya yer....:)






3 comments:

  1. macam rainbow kek lah tangga kat situ. tetibe teringat citer Istanbul aku datang hekhekehke

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kan mcm rainbow cake...dlm cite istanbul aku dtg tu ada scene lisa naik tangga colourful kan? hehe..

      Delete
  2. Assalamualaikum, colourful betul manisan diorang, kalo bwk budak2 mesti abes semua nak dibeli huhu... anyway saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog sy http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer....

    ReplyDelete