How to make cek mek molek?hahaha..tetiba nk speaking London pulak..korang tahu ke apa itu cek mek?pernah makan tak?selalunya orang Kelate je suka kueh ni..Almaklumlah sebab cek mek ni manis sikit..Macam tuan empunya blog la...hahaha...Sila muntah darah bak kata member aku tu....(shura,jangan marah yer..hihi)
Bahan-bahan
- Ubi keledek
- Tepung gandum
- Gula
- Garam
Cara Membuat Cek Mek
- Rebus ubi keledek sampai lembut
- Lenyek lenyekkan dengan sedikit tepung gandum dan secubit garam (agak2 dah tak melekat kat tangan, kira ok la tu..jangan keras sangat)
- Sebelum bentukkan seperti dibawah ni, masukkan gula mengikut citarasa..
- Goreng dengan minyak yang betul betul panas hingga kekuningan.
Senang giler kan?? ;)
Bentuk cek mek molek memang 1 pattern ni je biasanya...
Pastikan cek mek betul betul masak..baru la mantop..;)
Tadaaa.......dah siap!
Kueh tradisional yang jarang sangat aku jumpa sekarang ni...Entah entah korang tak pernah makan..hihi..
p/s : Jangan makan kueh cek mek ni time panas...nanti melecur lidah dek kerana gula panas di dalamnya...;) Selamat mencuba!
Next Recipe : Kueh Cucur Badak Sumbu...hihi...
nmpak mcm senang je...boleh try buat lah nnt...hehe
ReplyDeleteTak pernah makan.... hihihi~ Patutnya hari tu ko buat.. Baru nampak sikit warga Kelate.. =p
ReplyDeleteNory : mmg senang gile..hehe...try la..
ReplyDeletedayah : sedap weh..tak penah jumpe ke cek mek ni?
weh,sume bnda aku nak buat..tak ckup tgn la..kalo ko nk tlong ok gak..hihi..
terus rasa laparrrrrrrrrr.. kalau buat lagi, boleh la pos ke rumah zana... hihihiih
ReplyDelete