Aku tak pasti kenapa kueh ni dipanggil cucur badak?Nak kata rupanya macam badak, jauh sekali..Nak kata besarnya macam badak, tak jugak..Entahla, kalau nak pikir asal usul kenapa diberi nama cucur badak ni memang tak terkaji la...hehehe...Jom tengok resipi ala aku...
Bahan-bahan
- Ubi Keledek
- Tepung gandum
- Garam
- Udang kering
- Kelapa parut (yang muda sikit)
- Cili api (suka suka hati)
- Kunyit hidup (sikit je nak bagi kuning)
Inti
- Tumbuk udang kering, cili api, kunyit dan sedikit garam
- Gaulkan semua bahan tu dengan kelapa parut
Cara Membuat Cucur Badak
- Rebus ubi keledek hingga empuk
- Lenyek lenyekkan bersama tepung gandum (jgn lembik jangan keras sangat)
- Bentukkan bulat bulat kemudian leperkan then masukkan inti tadi (ikut suka banyak mana..ikut saiz cucur badak korang)
- Tutup dan kemaskan bentuknya supaya nampak kemas
- Goreng dengan minyak yang betul betul panas dengan api yang sederhana
Kalau nak sedap, kelapa parut tu kena kukus kejap.
Dihidangkan bersama cek mek molek kelate...;)Sesuai untuk minum petang..Wajib cuba!
p/s : Haritu abah aku terjumpa duit RM3K kat pasar..Semalam aku jumpa RM300 kat bawah tilam...hmmm....Apa petandanya??
Aku tak suka cucur badak ni.. huhu.. Petanda? Dia nak ko belikan aku coklat lebih sikit kat langkawi nanti......... heeeeeee~
ReplyDeleteaku pn tak suka sgt...tp tak salah kalau belajar kueh tradisional..bila org tua dtg umah kita senang nk hidang kueh yg simple2..xgitu?hihi...
ReplyDeletecoklat??hmm...kalo jd pegi..hihi..