Harini aku nak share resipi kari ala mamak...(aku masak ni masa bulan puasa haritu)..Kenapa ala mamak?sebabnya kari ala aku ni tak letak santan...Dah lama rasanya tak makan kari yang ada santan...Apa bezanya?? tu korang kena try la resipi aku ni..Baru la korang tahu apa perbezaannya...kikiki...
Bahan - bahan
- Bawang besar 1 biji
- Bawang putih 5 ulas
- Serbuk kari Babas 2 sudu teh
- Asam jawa
- Tomato 3 biji
- Bendi / terung
Cara - caranya
- Blend bawang besar dan bawang putih dan tumiskan bersama tomato (tomato tu akan jadi hancur..)
- Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air dan tumiskan sehingga garing
- Masukkan sedikit air asam jawa, garam dan semangkuk air
- Masukkan ikan / ayam/ daging dan biarkan hingga mendidih..(Kalau agak2 cair bila mendidih sampai pekat)
- Masukkan terung atau bendi sebelum tutup api
- Hidang dengan nasi panas...Memang terbaekk....hihi..
Simple je kan kari ikan aku?Aku memang suka masak dengan bahan yang simple simple tapi biar rasanya high class...hahahaha...perasan! perasan tahap supergaban bak kata adik aku!
p/s : Makan untuk hidup...Hidup untuk beribadah...
yummy!!
ReplyDeletenampak sedap nie..
terliuqq suda..huhu
blom rase lg tuh..hehe
anna, tumpang salin resepi ni boleh? yani belum mahir masak lauk kari2 ni...asam pedas dan masak lemak cili padi dah ok....yg kari2 ni mmg belum pernah cuba masak....boleh ye?
ReplyDeleteofkos boleh..silakan yani..apa je resipi kt blog ni utk kite sama2 share..;)
ReplyDelete