Friday, 29 August 2014

Thymes Cafe at The Atmosphere (Hafiz Awan Nano)

Assalamualaikum.....




Dah kemaruk apa aku ni asik nak update pasal makanan?Entri Istanbul tak habis habis lagi....adoiii....bila mood Istanbul nak datang ni? kena pegi lagi sekali baru mood mariii kott...muahaahaa...



Ok, tutup cerita pasal Istanbul...Semalam lepas balik dari Giant Taman Equine, kami pusing pusing kat shop lot baru area situ..aku tau Hafiz AF ada buka western restaurant kat area rumah aku...tapi tak pernah jumpa pulak kedai dia..semalam masuk kat bangunan The Atmosphere tu barulah jumpa....mana nak jumpanya, tempat terceruk kat hujung pastu kawasan pun gelap...tempat tu belum naik sepenuhnya...ada 2,3 kedai je...tapi kalau dah namanya artis, kat ceruk hutan pun orang tau kan kedai die...hehehe.....


Kebetulan belum dinner lagi, sang suami ajak makan kat situ..aku macam taknak sebab dah bosan makan western..tapi takpelah..ikut je kehendak suami..tak baik durhaka...lagipun apa salahnya kita try boleh 'pegi' ke tak rasa dia...kalau ok, boleh hebahkan kat kawan kawan...huhuhu...



 ni signboard Thymes Cafe...tak berapa nampak sangat actually...golap n kocik..



Thymes Cafe
No.16-G Block C
Pusat Perniagaan The Atmosphere
Jalan Atmosphere 6
Bandar Putra Permai
43300 Seri Kembangan, Selangor
Operation Hour : 12pm-11pm
Closed on Thursday


Disebabkan aku taktau nak makan apa, so aku order telur dadar...hehe..lupa nama dish ni...mushroom chicken omelette..haa camtulah lebih kurang..sedap jugakk..



 ni menu special kat sini...Hafiz kan orang Sarawak, jadinya laksa Sarawak wajiblah ada...tak pernah makan sebelum ni...tak sangka, sedap rupanya....RM7.50   *highly recommended*




Yang bestnya kan, tak sangka pulak Hafiz awan nano ada time kitorang datang...dia tengah kemas kemas meja angkat pinggan semua...humble je dia...walaupun tangan patah sebelah, still buat kerja and jaga kaunter..tak sempat nak tanya kenapa dengan tangan dia...rileks je tak nampak macam artis ataupun tokey kedai....dia yang serve laksa sarawak tu untuk kitorang....dia siap say sorry kat kitorang sebab sambal dah habis... actually laksa tu kena makan dengan sambal apa ntah...kami takpe je takde sambal sebab first time makan..tak tau rasa sebenar macam mana...tapi walaupun without sambal, rasanya memang meletop letop dalam mulut...hehehe...



Walaupun aku tak berapa minat dengan si Hafiz ni,(aku minat lagu dia je) tapi aku puji dia sebab dia memang jenis friendly and very soft spoken..dia layan je peminat nak ambik gambar...aku tak rasa nak ambik gambar dengan dia sebab dah pernah borak and ambik gambar masa aku meniaga kat Bukit Jalil dulu...aku syak rumah dia area rumah aku je kot sebab selalu jumpa dia.....cuma dulu dia berisi sikit tapi sekarang dah kurus sangat...eh, dah dah la cite pasal die...kata tak minat kannn.....hahaha....



Watermelon juice & Apple juice with Asam Boi...RM 7.50...Juice kt sini kurenggg......Ais je lebih...


Cer tengok colour watermelon juice tu?macam kedekut melon je...:P



belakang tu kaunter



 yang ada opening tu, kitchen...almari kaca tu anugerah yg dia dapat...ada piala AF...cantekk...


 ada gambar besar Hafiz kat dinding luar




time ni kedai dah nak tutup...dah takde customer sangat...






Kalau korang datang area Seri Kembangan, bolehlah try laksa sarawak Hafiz Suip ni kat Thymes Cafe...:)






p/s : nak pergi lagi makan laksa sarawak....yummyy!!!






Thursday, 28 August 2014

Dinner at Laman Grill Chef Zubir

Assalamualaikum......



Korang pernah makan kat restoran Chef Zubir tak?Kalau belum, meh aku share..Aku dah 4x makan kat sini...first time masa birthday aku bulan Jun haritu...second time seminggu lepas birthday, third time 2 minggu lepas and last time hari isnin haritu...actually dah lama nak update pasal Laman Grill ni tapi asik delay je..so, kita satukan 4 entri sekaligus...:) bila dah start makan, mula la kemaruk nak makan je...aku suggest korang makan steak atau lamb la kat sini...ciken tak yah la...lagipun Chef Zubir ni kan specialist steak and lamb...so, wajib try lah...tapi sape yang tak makan daging macam adik ipar aku, terpaksalah kena makan ayam...oh, kesiannya...hehehe....



 Yang aku pergi ni branch kat Kajang...kat Shah Alam pun ada jugak..



Laman Grill Shah Alam
G33, Blok 5, Laman Seri Business Park, Persiaran Sukan Seksyen 13..


Laman Grill Kajang
No.38G, Jalan Putra 2, Taman Putra Kajang

(Buka setiap hari dari 11am-11pm)



Ok, straight to the point...jom aku share kat korang menu dan harga kat Laman Grill ni..harganya sesuai dengan kualiti dan rasanya...Perfecto..;)





Harga minuman


ni bahagian steak yang korang boleh pilih...


ni pulak cara masak...korang nak half cook ke, well done ke...suka2 hatilah....


steak ni feberet sang suami...4 kali datang sini, 3 kali dia order steak...



7 dish in 1 plate...kali kedua datang sini kami try yang ni...sebab ada orang suggestkan...





Pasta pun ada...aku tak berapa minat





Dessert




Menu kat bawah ni, masa 1ST TIME kitorang makan kat sini....

 New Zealand Lamb Cutlet & Turkish Lamb Kebab for me...RM36.50
Nora bagi 5 bintang
*highly recommended*



Sirloin 8oz/220gms for Sang Arjuna....RM39.50
Nora bagi 5 bintang


Caramelized Apple - Bread Butter Pudding      RM11.50

Nora bagi 4 bintang setengah



Kami order air biasa2 je...Guava and orange juice (RM7.00 x 2)

Nora bagi 3 bintang

Ada lagi satu dish, mushroom soup (RM12.50)....lupa nak snap gambar...biasalah, mula mula datang memang kecoh sikit...semua benda nak order...hehehe....untuk mushroom soup Nora bagi 5 bintang...:)




Menu kali kedua...




Meat Lover's Combo Platter    RM63.50    *chef's signature dish*



tak berapa sedap pun still licin jugok..hehehe...



Dalam dish ni ada daging rusuk, kebab bebiri berempah, drumstick ayat bersalut cornflakes, stew kambing, daging fillet panggang sosej cendawan keju, gegelung bawang, sayuran, kentang lenyek dan sos pilihan chef...

Bagi aku, dish ni biasa biasa je..kami order ni sebab ada org suggestkan...katanya sodap...mungkin citarasa and lidah tak sama kan...kami order satu dish je time ni...just nak try je...Nora bagi 3 bintang setengah...:)



Menu kali ketiga...



 Tenderloin 8oz/220gms  RM42.50 for Sang Arjuna



Seriously aku lupa nama dish ni...yang aku tau, 1 slice daging ni di grill and 1 lagi di goreng rangup...rasanya not bad..Nora bagi 4 bintang setengah...:)
 (time ni barulah nampak owner dia, Chef Zubir...)




Last time but not least maybe....hehehe....



Australian Baby Lamb Foreshank   RM 34.50 untuk tekak saya...:)  Dish ni memang kenyang ya amat...2 ketoi dia bagi..besar pulak tu..aku memang tak dapat habiskan..Nora bagi 4 bintang..
*chef's signature dish*





 Tenderloin 8oz/220gms  RM42.50 for Sang Arjuna untuk kali kedua...tapi kali ni macam terhangit sikit steak dia...chef ni berangan kot...so, Nora bagi 4 bintang setengah...lagi setengah sebab terhangit..:P




Yang last ni,  IdaAndi belanja kami..dah niat katanya...so, thank you so much korang...semoga Allah limpahkan rezeki korang..Seronok tengok dorang makan sebab dorang pun hantu kambing macam aku...hehehe...



Secara keseluruhannya, Laman Grill ni Nora bagi 4 bintang setengah...Sape sape yang suka makan steak atau western bolehla try kat sini...harga memang mahal sikit tapi dari segi rasa memang berbaloi...sekali sekala bolehla...kalo selalu, boleh kering poket suami korang...hehehe...





p/s : sayur tumis kat Laman Grill ni memang sedap bangat...buat kat rumah tak jadik pong....hehe..