Thursday 19 December 2013

Gulai Ikan Tongkol / Kembung

Assalamualaikum...



Harini aku nak share resepi gulai ikan tongkol yang aku masak haritu...Actually kan, gulai ni sebenarnya lebih familiar dengan orang belah pantai timur especially kelantan lah...aku kan berdarah kelantan..hehehe...ofkos lah kena tau serba sikit masakan ore kelate..simple je pun resepinya...sebenarnya dia ada dua cara tau..terpulang kat korang nak yang macam mana...


ok, gulai yang aku buat ni macam ni caranya..


Bahan -bahan :

1) Ikan tongkol                                (aku guna separuh je..kalau boleh yg jenis lembut)
2) Santan                                       (sebiji kelapa atau sekotak)
3) Asam keping                           (3 keping)
4) Cili kering                               (2 sudu)
5) Lengkuas                                     (3 inci)
6) Kunyit hidup                            (2 inci lebih kurang)
7) Bawang merah / bawang besar   ( 5biji / sebiji)
8) Kacang panjang / timun batang  (suka2 hati)
9) Cili api                                    (suka2 hati)

Cara-caranya :


1) Rebus ikan tongkol yang siap dipotong dan dibersihkan..rebus dengan air yang sikit yang dicampur sedikit garam dan asam keping..(kalau biarkan 1 malam lagi best sebenarnya..sbb nak sebatikan rasa masin n masam ikan tu..)

2) Masukkan santan bersama lengkuas, kunyit hidup, cili kering dan bawang merah yang telah di blend atau ditumbuk ke dalam periuk..(masukkan bahan yang diblend ke dalam periuk yang kita guna untuk rebus ikan tu)

3) Biarkan mendidih dan masukkan kacang panjang / timun dan cili api..


Tips : Masa nak rebus ikan tu, kita dah letak garam kan..so, gulai tu automatik dah masin..kalau tak masin, boleh tmbah sikit lagi garam..




dan inilah hasilnya..................


presentation tu memang fail sikit la..



Cara kedua senang sikit..bezanya cuma tak payah rebus ikan tu..kena guna ikan kembung sebab kalau guna ikan tongkol tak berapa sedap.. korang kena kurangkan sikit cili kering dan tambah sikit kunyit hidup tu..takpelah, meh sini aku bagitau caranya..


Cara ke 2 :

1) Masukkan santan, lengkuas, bawang merah, kunyit, garam, asam keping         dan 1 sudu cili kering..

2) Masukkan terus ikan yang telah dibersihkan ke dalam periuk

3) Biarkan mendidih dan masukkan kacang panjang/ timun/ cili api /cili besar..


Sama je kan? bezanya ikan tak payah rebus and kalau nak sedap ganti kacang panjang atau timun tu dengan belimbing buluh...lagi sesuai...resepi kedua ni boleh ganti ikan dengan udang...:)





Ok setel sudah...dua dua pun sedap sebenarnya...kalau rajin trylah dua dua..tapi suami aku lagi suka resepi yang kedua ni sebab dia suka ikan kembung..orang panggil gulai kuning..nama komersial tak tau plak..lain tau dengan gulai masak lemak cili api...harus mencuba...:)




P/s : kalau rasa rumit, tak payahlah try...hehehe...tapi kalau nak makan sedap, kenalah bersusah susah sikit...ye dakk??


Actually, entry ni khas untuk sahabatku Mashidayu Rosly...selamat mencuba yer..hehehe..







1 comment:

  1. perghhhh mmg sedapp ni...
    nory suka kalau pedas2..
    pastu minum dgn teh o suam..
    perghhhh menyengattt...heheh

    ReplyDelete