Monday, 12 March 2012

Suami Soleh Isteri Solehah

Assalamualaikum...
Carilah LELAKI yang mampu menjadi IMAM untukmu. Yang menitis air mata melihat kesakitanmu ketika melahirkan zuriatnya. Lelaki yang membangunkanmu untuk BERIBADAT bersama-sama di sepertiga malam..

~> Jika pencarian itu telah engkau temui, jangan lupa bersyukur kepada-Nya. Jadilah PERMAISURI hatinya, peneman dikala SUKA dan DUKA, pengubat RINDU dan LARA. ❤ InsyaALLAH Kenal tak sape ni?..Bila agaknya aku nak berubah sampai ke tahap ni??

Ganjaran Untuk Para Isteri Oleh Allah
 • “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”
 • “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
 • “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
 • “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
 • “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
 • “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
 • “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
 • “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yg difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.
(Hadis riwayat Anas Bin Malik)


“Sebaik-baik wanita itu ialah wanita yang melahirkan anak, yang penyayang; yang memelihara kehormatannya; yang mulia pada kaca mata ahli keluarganya; yang menghormati suaminya; menghiaskan dirinya hanya untuk suaminya tercinta; memelihara diri daripada pandangan orang lain; yang mendengar kata-kata suaminya dan mentaati segala perintahnya. Apabila bersama suaminya, dia memberikan apa saja yang diperlukan suaminya dan dia tidak pula menolak ajakannya; serta tidak merendah-rendahkan atau menghina kedudukan suaminya di hadapan orang lain.” (Riwayat Al Tausi).p/s: Sedang berusaha menjadi isteri solehah...

2 comments:

 1. Imam Muda!! *encem nye!!*

  Aku pun, bila lah nak ke arah itu.. berlitup aje tak cukup.. pakai ketat ketat gak.... hubby aku hari hari duk membebel.. berdosanya tak dengar cakap !! huhu

  ReplyDelete
 2. sejuk je mata tgk wife dorang kn?kita ntah bila..bagusla kalo hubby ko jenis membebel..at least die ingtkan kita..;)

  ReplyDelete