Wednesday, 8 August 2012

Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum....


Salam Ramadhan Kareem...

Alhamdulillah..hari ini kita masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk menjalani ibadah puasa di hari yang ke 19 Ramadhan...Maknanya malam ni malam ke 20 Ramadhan kita berterawih..Macam mana dengan Solat Terawih korang?Berapa hari korang sempat berterawih di masjid/surau?berapa hari korang solat terawih di rumah je?dan berapa hari pulak korang tak berkesempatan untuk menunaikan solat terawih?Ataupun korang sibuk sangat buat persiapan Aidilfitri hinggakan lupa untuk menghidupkan malam Lailatul Qadar? (peringatan utk diri sendiri)

Apapun alasan korang, semoga segala amal ibadah kita di bulan barakah ini diterima olehNYA..InsyaAllah...Ameen...


Semoga kita perbanyakkan amal ibadah kita di penghujung Ramadhan ini..Kerana 10 akhir Ramadhan adalah merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadhan, Al Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah s.a.w. di antaranya firman Allah s.w.t.


Maksudnya: "Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu Lailatulqadar. Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar".


Dalam hadis Rasulullah s.a.w. menyebut
Maksudnya: "Rasulullah bersungguh-sungguh beribadah pada 10 akhir bulan Ramadhan lebih daripada yang lainnya"

Rasulullah s.a.w. melakukan ibadah pada malam itu bukan hanya setakat baginda sahaja tetapi baginda menyuruh ahli keluarga bangun bersama beribadah. Kata Aisyah r.a.

Maksudnya: "Nabi s.a.w. apabila masuk 10 akhir bulan Ramadhan baginda mengikat kainnya. Menghidupkan malam dengan beribadah dan membangunkan keluarganya untuk sama-sama beribadah. (Mengikat kainnya bermaksud bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah.")


Dari Abu Hurairah r.a. : Maksudnya: "Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.-setuju sangat dengan UAI-p/s : Malam Lailatulqadar wujud pada salah satu malam yang 10 itu terutama pada malam 21, 23, 25, 27 dan 29...Sama samalah kita menghayati malam tersebut dengan beriman dan penuh yakin bahawa malam Lailatulqadar itu adalah benar dan dituntut menghayatinya dengan amal ibadah kepada Allah SWT untuk mengharapkan rahmatNYA dan keredhaanNYA...InsyaAllah..Ameen Ya Rabbal Alameen..
2 comments:

  1. alhamdulillah, terawih hampir setiap malam dibuat sama ada berjemaah atau bersendirian, cuma 3 hari terlepas (rugikan?) sebab hal-hal tak dapat dielakkan. cuma 3 hari ni datang bulan, stop sekejap berterawih...kalau sempat, next week isnin dah boleh sambung terawih....

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah yanie..sama2 kita buat solat terawih hingga habis ramadhan..insyaAllah..kalau terlepas terawih ada sebab xpe yanie..yg xde sebab tu yg rasa rugi..;)

    ReplyDelete