Wednesday, 13 March 2013

Mancing Udang

Assalamualaikum....





First time aku ikut sang suami pergi mancing..Selalunya kalau dia pergi mancing aku malas nak ikut..macam boring je..tapi kali ni aku nak test jugak..kalau seronok bolehlah ikut lagi..kalau boring, cukuplah sekali tu je..hehehe...lagipun mood aku time tu ok..takde apa nak buat kat rumah..so, sang suami decide nak pergi mancing udang kat Langat..kat area kampung Sungai Serai tak silap aku..besar jugak kolam pancing kat situ..udang ada ikan pun ada..sejam RM12.00/rod..nak masuk ramai pun takpe..dia ikut berapa batang kita guna rod tu..kitorang pergi masa tu dah petang..dalam pukul 6 baru sampai..





kami amek satu je rod..sebab sang suami dah ada 1..aku share dgn adik aku..



1st time aku tahu yang udang duk dalam air keruh camni..hehe..


Kat sini ada surau..so tak payah risau lah nak solat kat mana..Mula mula aku cam bosan je..tapi bila aku sendiri try mancing, best jugak sebenarnya..memang menguji tahap kesabaran kita..sape sape yang nak belajar bersabar tu boleh lah try aktiviti memancing ni..hehehe...tapi kan, bila sekali dapat udang tu memang teruja tahap babun...nak mancing lagi, lagi dan lagi..tak sedar hari dah malam..huhuhu..


ni bukan cacing tapi punpun...aku dgn adik aku geli tahap batang rod masuk dalam kolam..hahaha..lawak giler time tu..sampai tercampak rod sebab geli sangat..




 tapi jangan tak tahu, kitorang ni pandai pancing je..bila udang dah sangkut mula menggelabah nak cabut udang dari mata kail..so, terpaksa menyusahkan sang suami tolong cabutkan..pastu umpan pun suruh dia bubuh sebab geli nak pegang punpun tu..hahaha..memang menyusahkan bawak kaum hawa gi mancing...nasib ler badan..sabor je lah ye bang...:P


aku dapat 4ekor udang aritu...oklah kan, for the 1st time..hihi..tp takde gambar pulak..mesti korang cakap aku tipu..:P



 adik aku dapat 3ekor..


selebihnya....siapa lagi...kalau bukan si dia..hihi...



tak sedar dah malam daa.....makin malam makin ramai orang...pompuan pun ado...salute lah..:P



nilah hasilnya....ciput je....nak masak apa pulak kali ni...





p/s : Rasa macam dah muak makan udang sebab selalu sangat sang suami pergi mancing udang...:)






10 comments:

  1. bestnya na udang..meh bagi k.cik sume udang2 tu kalau da muak mkn udang.ekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..boleh je k.cik..tp kena dtg umah la amek udg2 tu

      Delete
  2. bestnyaaa, udang bapak besarrrrr! :))
    teringat kecik2 dulu. nadia pon pernah pancing udang tapi tak dapat2. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar kan?o nadia penah mancing udang jgk ek? hehe xde rezeki la tu..:)

      Delete
  3. besarnya udang..... akk suka mancing ikan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? mancing ikan pun best..

      Delete
  4. ala bestnya..kalau tak nak bagilah akak..masak lomak cili api pun sodap aaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah msk lemak cili api pun sedap..aritu ada buat..:)

      Delete
  5. udang tu memang ade dlm kolam tu ehh... korang tinggal pancing ajela? oooo.. baru pahammm ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah tggal pancing je..tp nk dpt susah jgk..:)

      Delete