Thursday 21 June 2012

Sandwich Sardin

Assalamualaikum....




Time besday aku haritu, aku ada buat sandwich sardin untuk officemate aku..selalunya orang bawak kek kan, tapi aku bawak sandwich dengan nasik lemak singgit cik peah yang mantop tu..hihi..(bukan kedekut tapi save bajet weh;P)


Meh aku share resipi sandwich sardin aku..senang kacang goreng je buat sandwich ni..tak sampai 15minit pun..


Bahan utama : of course lah Roti dan Sardin 


Bahan untuk menumis :


1) Bawang merah / besar (bwg merah-3 biji, bwg besar -sebelah)
2) Bawang putih (3 ulas)
3) Cili api (ikut suka)
4) Tomato (sebiji)
5) Cili kering (1 sudu)
6) Asam jawa (agak2 je)
7) Kicap (secukup rasa)
8) Sos cili / tomato (secukup rasa)




 Cara-cara membuat :









1) Cincang bawang besar, bawang putih, cili api dan tomato
2) Tumiskan bahan2 tersebut dengan sedikit minyak (gambar 1)
3) Masukkan 1 sudu cili kering dan tumis sehingga garing
4) Masukkan 1 tin sardin bersama 'kuah' nya sekali (gambar 2)
5) Masukkan sedikit air asam jawa dan hancurkan ikan sardin tersebut. (gambar 3)
6) Masukkan kicap dan sos cili / tomato secukup rasa. (kalau tak ada kicap atau    sos boleh ganti dengan garam dan gula..tapi jgn terlalu masin atau manis)
7) Masukkan cili api dan tomato yang telah dicincang serta sedikit air perahan limau untuk menghilangkan hanyir sardin.(gambar 4)
8) Last, masukkan 1 sudu mayonis untuk menambahkan kelazatan. (gambar 5&6)






Inilah hasilnya...hahaha...sungguh tak sopan..(ambil sekeping lagi roti dan kapitkan yer) 








































ni lah nasi lemak cik Peah yang super duper mantop..hanya rm1 sebungkus tapi rasanya....aduhai menusuk kalbu..;P





p/s : Aku kena pantang makan makanan dalam tin sebenarnya tapi susahnya nak tinggalkan sardin..;(

4 comments:

  1. Kenapa ko kene pantang? tapi sebenarnya memang sardin tak elok kalau menghadap setiap minggu... heee

    Bapak susahnya sandwich ko!

    ReplyDelete
  2. mkanan dalam tin xelok utk TTC..lagi2 sardin..ko penah pk x nape sardin xbsi2 duk dlm tin tu..

    susah ek?yg susah tu biasanya sedappp...hahaha..

    *aku tak suka bau hanyir sadin..sbb tu aku bubuh macam2..aku xmkn kalo sadin yg xmasak!

    ReplyDelete
  3. sedapp nye weii...np xbikin sardin roll...lagi susah dan sedap gilo...haha....

    ReplyDelete
  4. hahahaha...sadin roll lagi leceh tapi bila makan mmg sedap gilo..hehe..susah sikit takpe wei..janji mkn puas hati..;)

    ReplyDelete