Assalamualaikum...
Sape suka makan ketam? Sila kembangkan hidung korang...hahaha..Aku suka giler makan ketam tapi mesti orang menyirap tengok aku makan ketam..sebab apa??sebab aku suka makan isi kat perut dia je..kaki, peha, tangan semua aku tak makan..eh, ketam ada peha ke?hahaha...mengarut sudah ni..
Apa yang korang selalu masak dengan ketam ni? aku selalu goreng kunyit, goreng berlada, masak tomyam dan buat gulai ala percik tu..mesti korang tak pernah rasa kan gulai ketam ala ala percik ni? eh percik ala kelantan je kot..kalau percik korang aku tak tau lah macam mana..hihihi..sedap wooo...rugi giler kalo korang tak try resipi aku ni..ni resipi turun temurun..dari kecik kot aku makan gulai ketam mak aku ni..(dari kecik la konon.. tapi setiap kali nak masak mesti kakak aku talipon aku tanya resipi..dan setiap kali tu la aku lupa..hahaha..last2 tanya adik aku..wei yu, lepas ni ko jangan tanya2 aku dah..ko salin resipi ni..)
Bahan bahan
Cara-cara
p/s : Tapi kan, aku pernah makan ketam masak kari parpu kat Bamboo Beach Restaurant kat Langkawi aritu, memang sedap giler giler..1st time tau aku makan...rasa nak gi Langkawi lagi makan ketam masak kari parpu...kuikuikui..
Sape suka makan ketam? Sila kembangkan hidung korang...hahaha..Aku suka giler makan ketam tapi mesti orang menyirap tengok aku makan ketam..sebab apa??sebab aku suka makan isi kat perut dia je..kaki, peha, tangan semua aku tak makan..eh, ketam ada peha ke?hahaha...mengarut sudah ni..
Apa yang korang selalu masak dengan ketam ni? aku selalu goreng kunyit, goreng berlada, masak tomyam dan buat gulai ala percik tu..mesti korang tak pernah rasa kan gulai ketam ala ala percik ni? eh percik ala kelantan je kot..kalau percik korang aku tak tau lah macam mana..hihihi..sedap wooo...rugi giler kalo korang tak try resipi aku ni..ni resipi turun temurun..dari kecik kot aku makan gulai ketam mak aku ni..(dari kecik la konon.. tapi setiap kali nak masak mesti kakak aku talipon aku tanya resipi..dan setiap kali tu la aku lupa..hahaha..last2 tanya adik aku..wei yu, lepas ni ko jangan tanya2 aku dah..ko salin resipi ni..)
1 gambar ni je yg ada..tak nampak kuah sebab dah terkering...muahahaha..
Bahan bahan
- Ketam 2 ekor ( dipotong dua)
- Santan 1 biji
- Bawang merah 2 ulas
- Cili kering 2 sudu
- Halia 1 inci
- Serai 2 batang
- Garam
Cara-cara
- Tumbuk bawang merah dan halia
- Masukkan santan, cili kering, garam, serai yang diketuk dan bahan yang ditumbuk tadi
- Kacau sedikit dan bolehlah masukkan ketam yang dah dipotong dan dicuci bersih
- Biarkan mendidih sehingga ketam bertukar warna menandakan ketam dah boleh di NGAp!hehehe...Sonang jo..Cubo la yo..
p/s : Tapi kan, aku pernah makan ketam masak kari parpu kat Bamboo Beach Restaurant kat Langkawi aritu, memang sedap giler giler..1st time tau aku makan...rasa nak gi Langkawi lagi makan ketam masak kari parpu...kuikuikui..
Aku tgh kembang hidung ni ko nampak takkk? HAHA . Anyway, seperti biasa, aku salin resepi ko... heheheheee
ReplyDeletehahahahaha...nampak2..
ReplyDeleteko sama mcm aku na..
ReplyDeletemkn kt tang perut je..
tang len2 aku xsuke...
mls nk layan kulit dia yg keras tu...
hahaha