Thursday, 10 January 2013

Daging Goreng

Assalamualaikum....



Dah lama rasanya tak berkongsi resipi kat sini...Rindu nak masak..hehehe..dah lama tak masak sebab parents aku ada kat sini..Esok lusa mereka dah nak balik kampung..Lepas ni aktiviti masak aku macam biasalah..sepanjang abah dan ma ada kat sini, mereka je yang masak..tapi aku tak suruh pun..mereka yang nak masak..so, aku terpaksa akur..:)


Hari ni nak share resipi daging goreng je pun..Ni pun gambar aku cilok kat fb adik aku..Dah bosan dan rasa ketagih nak share resipi sebenarnya..sebab tu cilok gambar lama lama dia dalam album masak memasak kat fb..(=



credit pc : sini



Resipi


Bahan bahan : 


  • Daging lembu (batang pinang lagi bagus)
  • Kunyit
  • Garam
  • Bawang besar
  • Cili Merah /cili api
  • Kicap


Cara cara : 

  • Potong daging mengikut saiz yang sesuai dan digaulkan garam serta kunyit secukup rasa
  • Masukkan daging tersebut di dalam kuali dan goreng tanpa minyak sehingga air daging itu kering..
  • Bila air daging dah kering, tuangkan minyak dan goreng lagi sehingga daging bertukar warna menandakan sudah garing
  • Masukkan bawang besar dan cili yang telah dipotong
  • Masukkan sedikit kicap dan digaul rata (jangan terlebih kicap nanti masin pulak)
  • Boleh dihidang bersama nasi panas..memang MeleTOP..hihi..





Sebelum kahwin, suami aku cakap dia tak pernah makan daging goreng style aku ni..bila sekali aku dah buat, terus mintak berkali kali..wahh.. demand betul..hehehe..sekarang dah jadik lauk feveret dia..Alhamdulillah tekak dia boleh terima daging goreng style keluarga kami..eh, korang pernah masak/makan tak daging goreng camni? Kalau tak pernah, silalah cuba resipi ni..Jangan malu malu..:)





p/s : adik beradik aku suka sangat makan minyak daging goreng ni...kadang kadang saja letak minyak lebih sikit..nak selamat guna olive oil..boleh jilat minyak daging sampai licin pinggan...hahaha...








2 comments:

  1. sedapnya .aku pun suka daging goreng =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko pn masak cmni jgk ek?sdap kan?

      Delete