Wednesday, 23 January 2013

Jom Mengayuh

Assalamualaikum...




Dulu masa kecik kecik selalu jugak naik basikal..Mana taknya, setiap petang memang wajib la naik basikal nak pergi sekolah agama..(kecik kecik dah berdikari sebab parents keje) huhu...dulu mak aku beli basikal yang ada carrier sebab senang nak bawak adik aku yang sorang tu..dia tu penakut sikit..taknak berdikari bawak basikal sendiri..bila aku ponteng sekolah, dia pun turut ponteng la..yang paling 'best' naik basikal ni, bila tengah sedap kayuh,tetiba rantai putus..itu lah saat yang paling menguji tahap kesabaran aku..putus plak dekat depan rumah cina yang ada hanjing..hadoii..baju sekolah jangan cakap la..habis hitam legam kena minyak hitam rantai..dek kerana rantai putus, sah sah la masuk kelas lambat..ustazah ngan budak budak dah tengok semacam sebab baju comot..

dan yang paling aku ingat masa tu, kat kampung setinggan yang aku duduk tu, ada bukit yang tinggi giler..mungkin masa tu aku kecik lagi sebab tu rasa macam bukit tu tinggi tak hengat..sampai je kat bukit tu, mesti aku suruh adik aku yang tolak..kadang kadang aku turun tolak sama sama, kadang kadang aku kayuh adik aku tolak..hahaha...kejam betul!! takpun dari jauh lagi aku dah kayuh laju laju supaya bila sampai kat bukit tu aku larat nak kayuh dan adik aku tak perlu nak tolak..:)


(oh sgt indah kenangan itu...RINDU!) 



***************************************************************

Dulu masa aku tadika, aku orang pertama ada basikal..aku tak ingat mak aku beli basikal brand apa time tu..tapi disebabkan basikal tu, aku bermusuhan dengan sorang makhluk Allah tu sampai sekarang..sebabnya aku tak bagi pinjam basikal baru aku tu..biasalah kan, budak budak..tapi bila mak bapak dia masuk campur, benda kecik pun jadi besau..so, aku pun tak tahu siapa yang bersalah dalam hal ni..huhuhu...time tu aku budak budak kot, benda baru yang mak bapak aku beli untuk aku, for sure tak boleh nak bagi orang pinjam..baru beli sehari kot weh..agak agak nak pinjam..hahaha..tapi kau pulak pergi mengadu kat mak bapak kau..tak pasal pasal sekarang ni dah jadi musuh...sebab basikal baru kaler merah aku je kot..hmmmm......


************************************************************

buat skill pulak..hihi..


Dan zaman sekarang ni, kayuh basikal ni dah jadi trend aku tengok..sana sini kita boleh jumpa orang mengayuh..rasa best je tengok..kat rumah aku ada basikal racing tapi sayangnya dah rosak..entah bila nak pergi repair..Atas sebab keinginan nak mengayuh basikal datang berkobar kobar secara menggila, sabtu lepas aku ajak sang suami dan adik aku pergi mengayuh basikal kat taman botani Putrajaya...fuhh, best giler kok..tapi stamina aku memang out..kayuh tak sampai sejam pun dah pancit..ada masa nak pergi lagi..tapi nak kuatkan stamina nak kayuh sampai 2 jam..hahaha..berlagak sungguh!



(pstt..pst..balik mengayuh bantai makan nasik kerabu + nasik lemak + roti canai...tak guna buang lemak sebab pastu tambah lemak berkilo kilo gak)


 terasa macam citer Sembilu pulok..



 nice view at Taman Botani






beskal ni best..



suka tempat ni..cantik!!


bergambar je lebih....



Cycling at Taman Botani Putrajaya


Operating Hour :  9:00am - 12:00pm 
                            2:00pm - 5:00pm

Weekdays
Adult      : RM2.00 (1 hour)
Children : RM??  (1 hour)      *lupa*

Weekend
Adult      : RM4.00 (1 hour)
Children : RM2.00 (1 hour)




p/s : Malam ni balik kampung...Cuti panjang wooo.....Babai..





10 comments:

  1. aktiviti yg sihat..kne amalkan tuk kesihatan tau dear..sokong 100%

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah kena amalkan selalu..tp selalunya malas..hehe..

      Delete
  2. lama dah tak berbasikal....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom nory kita kayuh basikal..

      Delete
  3. bestnya dia kayuh bsikal..k.cik duk putrjya ni pon xprnh2 pegi..hehehe..

    bestnya na balik kg..sobs..sobs..sobs..sedih sbb xdpt blik kg..hubby kena kerja xblh cuti 26-17/2..redha n pasrah ajerla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi la k.cik..best tau..

      ala nti cuti k.cik balik la kg..

      Delete
  4. bestnya na...tu harga dgn basikal ke? boleh aku bawa aleeya...dia mmg suka main basikal ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah harga dgn basikal skali..tp aku lupa la harga utk bdk2 bape..

      Delete
  5. waahhhh... nak ajak andi pergi lahhhhhh ;)

    ReplyDelete