Friday 2 November 2012

Kuih Lompang

Assalamualaikum....


Dah lama rasanya tak share resipi kat sini..Padahal dah banyak kali buat kueh lompang ni..tapi tak berkesempatan nak snap gambar..Senang je buat kueh ni..kalau korang malas jugak tak tahu lah nak cakap camne..hihi jgn marah haa...


Bagi aku kueh lompang ni kueh yang ekspres..Bila ada member atau sedara bagitahu lagi 10 minit nak sampai umah aku, bergegas aku lari ke dapur buat kueh ni..janji barang barang nak buat lompang ni memang dah sedia ada la..kalau tak, jadi leceh jugak nak kena pergi kedai kan....

Dulu dulu aku memang tak suka makan kuih yang jenis lembik lembik ni..asik nak makan kuih yang goreng yang garing garing je..tapi sejak sejak dah pandai jaga kesihatan ni, aku dah tak berapa minat kuih yang berminyak..jaga kesihatan la konon kan...:P



Kueh tradisi orang melayu..kalau bukan kita yang mewarisi siapa lagi?betul tak? ;P




Jom tengok resipi..banyak pulak aku membebel...




Bahan bahan (untuk 30 biji)



* Yang paling penting mestilah acuannya...:)


  • 3 cawan tepung beras cap Teratai 
  • 1 sudu tepung jagung / tepung ubi
  • 1 cawan gula 
  • 4 cawan air (air daun pandan)
  • 1/2  sudu air kapur
  • Pewarna hijau (agak agak hijau je)
  • Kelapa parut (yang muda sikit)



Cara cara Penyediaan


  • Masukkan semua bahan bahan di atas kecuali kelapa parut dalam satu bekas..
  • Kacau sehingga sebati atau nak senang blend jer...
  • Masukkan bancuhan tersebut ke dalam acuannya 
  • Kukus selama 15 - 20 minit..
  • Biarkan sejuk then baru korek keluarkan kuih tu menggunakan sudu..:)
  • Hidang bersama kelapa parut yang di kukus dan dicampurkan sedikit garam..
  • Siap untuk di makan...Memang sodappp...!!




Selamat Mencuba kawan kawan...



Acuan kuih lompang






Beginilah rupanya...lubang tu memang otomatik jadi kalo bancuhannya tepat..:)


efek lampu kuning..:)



sori kualiti gambar kurang memuaskan..



Tapi betul la kata mak aku, tak salah pun belajar masak makanan yang kita tak suka..kena rajin mencuba dan tak rugi apa apa pun...Mungkin kita tak suka tapi orang lain suka..(senang citer, jangan pikir tekak sendiri je..hihi) lama lama benda yang kita tak suka akan jadi suka sebab kita selalu masak benda tu..Sama macam kuih lompang aku ni..tak sangka ada peminat tegar rupanya...hihihi..




p/s : Pernah buat kuih ni untuk birthday party...tak sangka budak budak tecik pun minat dengan kuih lompang...tak sampai 10 minit aku hidang, semuanya dah lesap...Thanks and credit to my mom...=)






8 comments:

  1. Ape rasa kuih ni ye? Aku tak pernah makan... buat ape tah lagi kan... hihihihi

    ReplyDelete
  2. bestnyer...
    rajin anna share resepi yea..:))

    ReplyDelete
  3. Datang singgah...alang2 singgah nak komen..tengok je kueh lompang ni,terase nok balik ganu..sedapnye..Tumpang iklan.Kalo stil cari produk kesihatan untuk kecantikan jom singgah http://enotots.blogspot.com/2012/11/beutskin-essence-rm199-murah.html

    thanks darl

    ReplyDelete
  4. eida : ala susah la nak described cmne rasa kueh ni..kena try dulu la baru rau.:)


    iera 11 : xdela rajin sgt..hihi..

    kelip kelip : kat teganu byk ke kueh ni..:) ok dear i follow..hehe..

    ReplyDelete
  5. Anna:

    Bestnye....rasa nak cuba la buat kuih ni...ni yg rasa nak kena selongkar balik dapur rumah mak cari bekas kaca yg biasa mak buat kuih apam kecik2 tu...boleh pakai yg tu juga kan?

    Anyway....pinjam resepi ye!!! Heeeeeeee....

    ReplyDelete
  6. sedapnya kueh lompang....mak pnh buat....xsmpat letak kelapa lagi ida da ngapp..;) singgah follow tau..;)

    ReplyDelete
  7. batik pink : hehehe..boleh je kot..bentuk rupa tak penting, yg penting sodap..:) amek je la yani resipi ni..kite tak kesah pn..:P



    dhiashanida : ye ke..sedap kan?

    btw thnks sbb follow..i follow u back..:)

    ReplyDelete
  8. nk tnye yang lubang kt tgh 2 nk bt mcm mane?

    ReplyDelete