Monday, 11 February 2013

Akinabalu Part 3 [ Pulau Sapi dan Pulau Manukan ]

Assalamualaikum...


Hari kedua di KK kami dah plan nak ke pulau..Tapi sebelum tu singgah 7E nak beli megi cup, roti, tuna and selipar jepun..haritu tak bawak selipar..Kenapa beli makanan tu semua? sebab kat pulau mestilah lapar tahap gaban kan lepas main air..bukan takde jual tapi ni semua sebab nak jimatkan kos..kat pulau mahal gilo kok..hihi..tu memang dipraktikan kalau bercuti panjang..sebab baru dua hari kan kat negeri orang...kalau tak cukup duit camno tu??


Kalau nak ke pulau, korang kena cari Jesselton Point tau..bila dah sampai sini, korang tau la nak buat apa..macam kami, tak tahu nak redah kemana..so, lagi sekali kena dapatkan info dari eida G.E.D.I.K..hehehe sebaik ada tempat nak rujuk..beb, bagus jugak ko pergi dulu dari aku kan? :P



ha ni la dia Jesselton Point..dekat je dengan bandar KK..korang mesti jumpa punya sebab jalan kat Sabah ni takdela susah mana pun...kacang je,,kena rajin tengok signboard..


Bila dah sampai jeti Jesselton tu, korang akan jumpa banyak giler kaunter tiket..kat situ macam macam pakej la korang boleh pilih..Macam kitorang, ada sorang brader tu offer pakej dia kat tepi kedai je..bila aku survey survey, sama je macam pakej kat dalam kaunter tu..so, aku pilih brader tu je lah..Kami pilih untuk ke dua buah pulau jer..pulau sapi dengan pulau  manukan..dua pulau ni je pun orang selalu suggest..ada 4 buah pulau korang boleh pilih..yang 2 lagi tu, pulau Gaya dengan Pulau Mamutik..Kalau korang nak pergi semua pulau pun boleh..tapi bukan ada aktiviti apa pun..aktivitnya mandi je la pun....:)


So, kami setuju amek Aparu Holiday pakej..untuk ke dua buah pulau tu tiketnya RM33.00..Tapi ada caj untuk terminal fee RM7.00..pastu pulak ada conservation fee RM3.00..bila dah sampai pulau baru kena bayar..perghh...banyak giler kena bayar kan?senang citer korang kena spare dalam RM50.00 untuk sorang..Tapi kalau korang nak main aktiviti air, kena lah bawak duit lebih sikit..macam kami, kami terus sewa life jaket (RM5.00) and google untuk snorkeling (RM5.00) kat pakej tu..senang sikit..sampai pulau nanti, dah tak payah nak sewa dah..pastu kitorang main seawalking kat pulau Sapi (next entri)..




Pulau Sapi


Aparu Holiday Pakej..



kat sini nanti korang kena bayar RM 3.00 untuk tiket nak masuk pulau tu..resit kena simpan untuk pulau seterusnya...tax pulau katanya...adoi...

tak boleh bagi ikan makan kat pulau tau..brader tu tourist guide kami masa kat pulau tu..Albinx nama dia..setia je dia ikut kami sampai petang..


jgn ambil apa apa kecuali bergambar, jangan tinggalkan apa apa kecuali jejak kaki...best je ayat tu...;)

kami nak test snorkeling...memang best snorkeling kat sini..ikan banyak giler..manja dengan manusia..rindu ikan ikan manja tu..:(

snorkeling dengan adik pulak...

dah habis dah..nak pergi sea walking plak..huhu..

Albinx tolong bawakkan life jacket dan google kami..thanks bro..


bot sudah sampai untuk ke Pulau Manukan pulak...



Posing dulu..



Pulau Manukan




kat sini just tunjuk resit je..tak yah bayar dah..


sampai je Pulau Manukan perut terasa lapaorrr...penat ber sea walking..apa lagi? jom makan..


makan megi je...tapi rasa megi ni tetiba bertukar rasa...lagi sedap dari spagetti ...nikmat sangat makan megi time time macam ni...enak sungguh bah...:P


 roti dan tuna...not bad..tiramisu cake pun ada jugak..jauh dari semenanjung...:)




hahahaha...uolls nampak tak benda hitam tu..apakah itu?time ni memang lawak..


 rambut rupanya...hahha..orang korea tu tengah tolong kitorang sebenarnya...spek aku jatuh dalam air..dia sedaya upaya nak tolong ambik..yang kelakarnya kitorang cakap melayu dia cakap korea..tapi masing masing paham..:P


spek dah jumpa..tu yang boleh senyum....


 alamak kantoi perut muncittttt.....



 banyak kan ikan?manja sangat sangat...


 omputih tu geli dengan ikan ikan tu...


 comel je baby ni duk dalam tu....:)


 eh, korang kenal x brader pakai cap tu? macam familiar je kan?hihihihi..



Babai Manukan...i'm gonna miss you...:(




p/s : Bagi aku Pulau Sapi best untuk snorkeling sebab banyak ikan dan coral cantik...Pulau Manukan kawasannya tenang dan BEST!





10 comments:

  1. Bila sampai pulau manukan, aku dgn andi cakap LAWA pulau ni.. Tapii, bila start snorkeling, TAK BEST! Cantik lagi coral kat Redang,,, hewheww....

    Auw~ jumpe apek uolsssss..... ;p

    Pakai spek time snorkeling ke babe? hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. redang mmg xleh lawan beb...mmg coral nye tjaga n mmg tmpt snorkeling..

      manada org snorkeling pkai spek uolssss...hehehe...spek tu tjatuh dari poket sluar..:)

      Delete
  2. syknyerrr,,,,,harap2 dapat jejak kaki sndiri ke sana....

    ReplyDelete
  3. klo aku, nmpk ikan byk je dlm laut or sungai kompom aku xtrun mnd..
    geli makk nokk...
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. o ko geli ke?hehehe...mmg ko xleh snorkeling la kn?

      Delete
  4. Tk sbr nk snorkling kt manukan nnt... Hopefully hari pegi nnt cuaca elok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kak snorkeling...hope so..:)

      Delete
  5. cantiknya gambar dia...eka frust dgt, gambar kat pulau tak byk sbb kamera hilang.nyampah ok

    ReplyDelete
  6. gugel psl 3 pulau nie buat rasa tak sabar nak pegi mggu dpn.. sy suka sgt dgn pulau...! :D tq sbb rajin sharing tips jalan2.. sy rajin sharing tips kesihatan..

    ReplyDelete