Friday, 15 February 2013

Akinabalu Part 8 [ Poring Hot Spring ]

Assalamualaikum.....



Bila dah sampai Kundasang, ingat nak terus check in hotel...tapi disebabkan tak tahu nak stay hotel mana, kami terus cari kedai kat area Pekan Kundasang ni..perut dah lapar sangat..makan soto tak rupa soto kat kedai area Gaya Street tu...sedih betul lah..cari punya cari memang tak ada kedai yang menarik kat pekan Kundasang ni...so, terpaksa teruskan perjalanan ke Ranau...nak dekat 1 jam jugaklah nak ke Ranau tu..jauh gile nokss....last last makan KFC je kat Pekan Ranau tu...


pergghhhh die punya coslow memang terbaeekk laa...sedap gilo...sebelum ni aku tak pernah makan coslow sesedap tu...selalu makan yang keras and tak banyak mayonis..batang kobis yang keras tu pun dorang bantai campur,...tapi kat sini takkk...kobisnya lembut dan masih hijau...korang wajib try tau...eh, takkan datang jauh jauh makan KFC? nak buat macam mana, tekak tak boleh terima makanan Sabah...:P    rindu coslow Ranau.......................


Lepas makan, terus ke hot spring..dah tak jauh dari situ..kami pun tanya orang  kat situ..kalau malu tanya, sesat jalan kawan..:) 


Kami sampai tu dalam pukul 3..dah agak lewat sebenarnya..lagi pulak time tu mendung..dah macam senja ropenya..terus terang cakap takde apa yang best kat sini..macam kolam air panas kat tempat kite jugak..sama je..bezanya kat sini kolamnya ada partition..sang suami cakap dah macam periuk rebus yong taufu..hahaha...aku nak jadi bebola sotong la...:P


Harga tiket nak masuk poring hot spring ni RM3.00 setiap sorang..Caj kamera RM5.00...ape daa bawak kamera pun kena caj..tapi tu lah keunikan Sabah...erk? hahahaha....kat sini ada kolam air sejuk jugak..tapi kena bayorr...bayor lagi....ermmm..................towel pun kena bayor RM12.00 sebab tak bawak..:P














 ada dua paip..1 sejuk giler, 1 air panas..pandai2 la korang adjust nk suhu yang macam mana;) lupa nak bagitau, kena tadah air sendiri sampai penuh tau...


 hari ujan pulak...memang best la mandi air panas...


bila mau penuh daaa..................kalau korang dah habis mandi, lepaskan air keluar kat floor trap tu..eh, betul ke floor trap?main belasah je..hahaha...


bosan je...air lambat penuh...last last dah bosan, aku ajak dorang cau cin cau..



p/s : Poring hot spring ni bosan sikit bagi aku..tapi kalau air tu cepat penuh, mungkin BEST!!!




8 comments:

  1. Sorang je ke blh masuk kolam tu?

    ReplyDelete
  2. Poring bagi aku BEST gilerrrrrrrrrrrrrr...... sbb ada canopy... ;p . . Kalau tak jumpe canopy, aku pun bohsan jugak . hahahahahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah poring best sbb canopy je..

      Delete
  3. jenuhlah nk menunggu air penuh ek...heheh...

    ReplyDelete
  4. Zura tk masukkan poring hot spring dlm itinerary zura g sabah nnt... Tgk cm boring je.. Lgpn kt hulu langat pn ada kolam air panas... Hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah g pun xpe..tapi kt dlm poring ni ada canopy walk..wajib pegi kak..best sgt!!

      Delete