Tuesday, 19 February 2013

Udang Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum.....



Malam Ahad lepas, sang suami pergi mancing udang kat Langat...Dia ada ajak aku tapi aku malas...Jadinya dia pergi dengan abang ipar..sudahnya, pukul 12 lebih baru balik...tapi takpe, janji dia buat balik udang besar...hehehe...Esoknya dah plan nak buat masak lemak cili api...
tapi buat separuh je la..lagi separuh tak tau lagi nak buat masak apa....:)


Jom tengok resipi...sebenarnya aku tak pakar sangat masak lemak cili api ni...ni pun aku main bantai je ikut resipi and tekak sendiri...sape sape tahu resipi yang details, tolonglah share dengan aku yer....



Bahan bahan
  • Udang 1/2 kilo ( aku masak 6 ekor udang besar )
  • Santan 1 biji kelapa
  • Cili api (suka suka hati nak banyak mana..aku suka pedas)
  • Bawang merah 3 biji
  • Bawang putih 1 biji
  • Kunyit hidup / kunyit serbuk (kunyit hidup lagi sodap)
  • Serai 2 batang
  • Garam



Cara cara
  • Bersihkan udang..buang segala janggut dan taiknya..kalau boleh belah belakang udang tu..
  • Blend cili api, bawang merah, bawang putih dan kunyit
  • Masukkan santan, udang dan bahan yang di blend tadi ke dalam periuk
  • Masukkan garam dan serai yang telah diketuk
  • Kacau sehingga mendidih...Jangan tak kacau nanti pecah minyak tak sedap...
  • Agak agak udang dah masak, bolehlah tutup api yer...Siap!


 nilah dia separuh dari hasil tangkapan udang sang suami...



Alhamdulillah menjadik masak lemak aku...pekat dan pedas...sang suami pun sukerrr...:)






p/s: Balas dendam makan seafood sejak balik dari Sabah bah...hehehe...








17 comments:

  1. Sedapnya ana...terliur tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. npk je sedap...rasa blom tau sdap..hahaha...

      Delete
  2. Besar nya udang tu..
    mesti manis kan..
    kite selalu kalau masak udang masak lemak, letak nenas n ikan masin...
    mavelesss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah manis udang ni...o boleh ek letak ikan masin?boleh try ni..:)

      Delete
  3. beli kt langat ? kt mane anna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan beli cta...tapi juna g mancing kt langat..tp xtau la kt mana..:)

      Delete
  4. bsr gila udangnye...
    bg aku seket udang tu na..
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bsar pun...nti kalo juna g mancing dpt byk, aku bg ko sket..:)

      Delete
    2. hoyeahhh...
      terbaekla na...
      klo dpt udang cmni, mmg puas ati mkn kn..

      nnt klo juna nk g mancing g bgtau aku...
      nk ikut skali...
      nk mncing jgk...(pdhal xreti mncing pn)
      hahaha...

      Delete
    3. hahahaha...aku kan num, bila juna asik nak gi mancing aku bising..tp bila dapat hasilnya aku snyum melebar..hahaha..mmg puas hati la makan..kalo beli mahal tak hengat...

      Delete
  5. udang? lama tak makan udang. andi tak makan udang, so aku malas masak udang.. nnti mkn sensorang.. hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape andi xmkn udang????ruginyerrrr........feveret aku udang besarrrrr...:)

      ain xmkn udang sbb alergic...nti gusi die bengkak..:)

      Delete
    2. tambah betik lg sedap!!

      Delete
  6. hehehe...besar gile udang ni..igt kan a.apis ckp kecik je rupanya besar weh..seda; ni ratah je:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar jgk yu...mmg sedap ratah pun..goreng lg sodap..

      Delete
  7. Best tu...nampak sedap.
    Jemput ke blog saya juga..
    http://kekalsihatdenganvitamin.blogsport.com

    ReplyDelete
  8. Terima kasih Anna... Mmg sedap resepi ni... Kita dah wat semalam...

    ReplyDelete