Tuesday, 12 February 2013

Akinabalu Part 4 [ Sea Walking ]

Assalamualaikum....



Masa kami ambik pakej pulau tu, memang kami dah plan nak try sea walking kat Pulau Sapi..Walaupun tiket sea walking tu agak mahal, tapi rasa ingin mencuba tu mengatasi segalanya...hahaha ayat cam bagus je...Sea walking ni aktiviti air yang aku tak pernah jumpa kat mana mana pulau..tu yang nak try best ke tak..ok, tiket nak main sea walking ni RM180.00 untuk seorang..hahaha mahal gile hokay...tak sanggup rasanya nak bayar..tapi nak try jugak..hihihi..kitorang dapat diskaun RM150.00 sorang setelah puas memujuk Albinx..Sebab kami setuju nak main sea walking ni lah Albinx terus jadi tourist guide kami sampai ke petang...:)




kat sini lah kaunter borneo sea walking tu....


Sea walking ni lebih kurang macam snorkeling and diving..masuk dalam air boleh tengok ikan dan coral..tu je pun..yang bezanya sea walking ni kena pakai helmet yang besar giler macam stim rambut kat saloon je aku tengok..Tujuan helmet tu, nak kasik kite boleh bernafas macam biasa even kita duk dalam air..Sebelum kite nak main sea walking tu, dorang akan ajar la macam mana cara kita nak handle bila dah kat dalam air..kena ikut cara yang betul, kalau tak nanti jadi sakit telinga macam aku..:) 


Tapi kat Pulau Manukan pun ada jugak sea walking ni tau..korang boleh pilih korang nak berseawalking kat mana..malas pulak aku nak cerita details pasal ni...korang layan gambar and video je lah yer...opps, lupa nak bagitau, pakej sea walking ni sekali dengan gambar and video tau...kami masuk team omputih sebab kami takde geng..adik aku taknak join..die takut lemas kot...:P



 cer korang tengok helmet die tu...bapak besar kan..kita boleh senyum and bernafas macam biasa dengan helmet tu...:)




 kami dah macam angkasawan jer...hahaha..


eh, ada nemo la...cantik sangat...aku suka pegang coral tu...lembik macam jeli...












tengok video ni pulak....banyak nye ikan datang kat aku...sampai tak nampak muka..hihi..kenapa eh? 

video






p/s : Sea walking pun dah best..apa lagi diving kan? 







14 comments:

  1. Seronoknya , bape lama blh dok dlm laut tu?ada limit ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la..aku lupa nak mention pasal tu...dalam 20 - 30 minit jugak duk dalam tu fida...:)

      Delete
  2. Best! aku dapat tengok video tuhh... jap nak cari video aku jugak.. hihihihi.. harap2 ade.. doa wehhhh ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..mintak2 ada la vdeo ko tu wehh...

      Delete
  3. Aah la anna, ikan banyak gile depan ko.. tak nampak muke ko dgn arjuna.. kemaiiin babai... hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab aku bagi roti beb kt ikan tu..sebab tu sume dtg kt aku..hahaha...


      over gile aku babaii kan...kecoh je...:P

      Delete
  4. eh first time dgr sea walking :) mcm angkasawan dh anna ngan husben hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pn 1st time dgr..tu yg nk try...hahaha tau xpe..dh mcm angkasawan kan? kelakar je..

      Delete
  5. ko mmg brani la na..
    klo aku, geng ain jela..
    tggu kt ats je...

    klo xreti brenang blh join ke xtvt ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. berani dalam takut je num...nk try punye psl..

      kalo xreti berenang pn boleh join..sebab dlm tu kite jln je..xberenang pn..eh, aku pn xreti berenang num..hihi..

      Delete
    2. eh ko pn xreti brenang ke??
      aku ngatkn ko reti...
      tgk tiap kli bcuti ko try wat tu ini ngatkn ko tau...
      tp aku respek la ko mmg brani mncuba walaupun ko tkt..
      klo aku, dh nama pn tkt, slama2 nya la tkt nk cuba bnda baru..
      hahaha

      Delete
  6. ain reti berenang tauuuuuuuuuuuuuuu. tapi bab jd angkasawan dlm air memang TAK la.boleh sawan haku kak....kikikiki

    ReplyDelete
  7. Syioknye lahai seawalking.. Tp mmg tk mungkin dpt buat sbb nnt superhero kecik dua org tu tkde org jagakan plk... Jeles tgk anna berseawalking... Huhuhuhuh !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...kalo cmtu xyah la kak..sian pulak bdk2 tu nanti..tp nti kalo superhero tu dh besar boleh la kan?hehe..

      Delete